Musteriet

Välkommen till musteriet på Sikfors Herrgård!

Musteriet ligger intill Sikfors Herrgård i norra Örebro län, 4 kilometer norr om Hällefors. Hit har även du som bor i Karlskoga, Kopparberg, Nora, Filipstad och Lindesberg nära för att få dina äpplen pressade i vårt musteri. Till hösten 2018 kan du återigen göra must av dina äpplen på vår musteri. Mustningen tar ungefär en halvtimme för 100 kg äpplen – och du är välkommen att vara med. Boka tid för mustning idag på info@sikforsherrgard.se eller 0591-151 15. Musteriet är tillgängligt torsdagar, fredagar och lördagsförmiddagar eller mot förbeställning. För att pressen ska fungera optimal  behövs minst 50 kg äpplen för en pressning. 50 kg motsvarar ca 2,5 banankartonger.

Har du inte tillräckligt med egna äpplen så kan du alltid fråga en granne och sen delar du med dig av musten, eller så lämnar du in äpplen och hämtar musten vid ett annat tillfälle. Musten kommer i så fall att göras tillsammans med andras äpplen.

Pris

 • Under 50 liter:
  75 kronor per bag-in-box á 3 liter (inklusive moms) – förpackning ingår.
 • Över 50 liter:
  65 kronor per bag-in-box á 3 liter (inklusive moms) – förpackning ingår.
 • Du kan även lämna in dina äpplen den ena dagen och komma tillbaka vid ett annat tillfälle för att hämta de färdiga bag-in-box. Vill du ha denna service tar vi en avgift på 10 kr per bag-in-box. Inlämning och hämtning efter överenskommelse.

 _DSF1177

Äpplen

Alla äpplen kan bli must, även de med lite skönhetsfel. Det finns dock ett par saker som är bra att tänka på:

 • Äpplena bör inte vara övermogna – det ger dålig must.
 • Ruttna ställen på äpplena ska skäras bort.
 • Äpplen som skakats ned från trädet, och som bara har lite ljusbruna fläckar, går bra att musta.
 • Av äpplena får man ut 60–70 % färdig must, beroende på äppelsort.
 • Färgen och sötman på musten varierar beroende på äppelsort och mognadsgrad.

Mustning

Äpplena tvättas i ett vattenbad innan de krossas i kvarnen. Därefter pressas de. Pressaften filtreras från skal, kärnor och fruktkött innan den upphettas till 80 grader i den vattenfyllda pastöriseringsapparaten. Pastöriseringen ger den färdiga musten längre hållbarhet och tillåter samtidigt att äpplets naturliga smak och näringsämnen bevaras. Därför behöver inga konserveringsmedel tillsättas.

Beroende på hur mycket äpplen som ska pressas tar mustningen olika lång tid. 100 kg äpplen kräver ungefär en timme, från att äpplen ligger i tvätten tills att den färdiga musten tappats upp. Musteriet är tillgängligt torsdagar, fredagar och lördagsförmiddagar. Under mustningen får du gärna vara med och se hur det fungerar. Vi tappar sedan den färdiga musten i en bag-in-box medan du väntar.

Se mer om hur mustningen går till i vår film.

Förvaring

Pastöriserad äppelmust kan förvaras i rumstemperatur i flera månader. För att säkerställa lång hållbarhet bör musten förvaras svalt och mörkt. En öppnad bag in box ska också förvaras kallt och håller sig då i minst en månad.

Efter en tids förvaring kan en mindre mängd ”grums” ansamlas i botten av behållaren. Det är helt normalt. Det består av fibrer från äpplets fruktkött och det finfördelas lätt genom att försiktigt skaka behållaren.

 Sälja äpplen

Ibland har man en större skörd än man behöver. Istället för att slänga dina äpplen, kan du sälja dem till oss. Notera att vi inte köper tidiga sommaräpplen, eftersom de ruttnar fort. Hör av dig så meddelar vi om vi är intresserade.