Musteriet

Välkommen till musteriet på Sikfors Herrgård!

Till hösten 2019 kan du återigen möjlighet att göra must av dina äpplen här hos oss. Musteriet ligger vid äppelodlingen intill Sikfors Herrgård i norra Örebro län och 4 kilometer norr om Hällefors. Hit har även du som bor i Karlskoga, Kopparberg, Nora, Filipstad och Lindesberg, Örebro nära för att få dina äpplen pressade.
Boka tid för mustning på info@sikforsherrgard.se eller 0591-151 15.
Vi mustar torsdagar, fredagar och lördagsförmiddagar mot förbeställning.
För att pressen ska fungera optimal behövs minst 50 kg äpplen för en pressning. 50 kg motsvarar ca 2,5 banankartonger. Mustningen tar ungefär en halvtimme för 100 kg äpplen – och du är välkommen att vara med. Har du inte tillräckligt med egna äpplen så kan du alltid fråga en granne och sen delar du med dig av musten, eller så lämnar du in äpplen och hämtar musten vid ett annat tillfälle. Musten kommer i så fall att göras tillsammans med andras äpplen.

 • Pris under 50 liter:
  75 kronor per bag-in-box á 3 liter (inklusive moms) – förpackning ingår.
 • Pris 50 liter och mer:
  65 kronor per bag-in-box á 3 liter (inklusive moms) – förpackning ingår.
 • Du kan även lämna in dina äpplen den ena dagen och komma tillbaka vid ett annat tillfälle för att hämta de färdiga bag-in-box. Vill du ha denna service tar vi en avgift på 10 kr per bag-in-box. Inlämning och hämtning efter överenskommelse.

 _DSF1177

Äpplen
Alla äpplen kan bli must, även de med lite skönhetsfel. Det finns dock ett par saker som är bra att tänka på:

 • Äpplena bör inte vara övermogna – det ger dålig must.
 • Ruttna ställen på äpplena ska skäras bort.
 • Äpplen som skakats ned från trädet, och som bara har lite ljusbruna fläckar, går bra att musta.
 • Av äpplena får man ut 60–70 % färdig must, beroende på äppelsort.
 • Färgen och sötman på musten varierar beroende på äppelsort och mognadsgrad.

Mustning
Äpplena tvättas i ett vattenbad innan de krossas i kvarnen. Därefter pressas de. Pressaften filtreras från skal, kärnor och fruktkött innan den upphettas till 80 grader i den vattenfyllda pastöriseringsapparaten. Pastöriseringen ger den färdiga musten längre hållbarhet och tillåter samtidigt att äpplets naturliga smak och näringsämnen bevaras. Därför behöver inga konserveringsmedel tillsättas.
Beroende på hur mycket äpplen som ska pressas tar mustningen olika lång tid. 100 kg äpplen kräver ungefär en timme, från att äpplen ligger i tvätten tills att den färdiga musten tappats upp. Musteriet är tillgängligt torsdagar, fredagar och lördagsförmiddagar. Under mustningen får du gärna vara med och se hur det fungerar. Vi tappar sedan den färdiga musten i en bag-in-box medan du väntar.
Se mer om hur mustningen går till i vår film.

Förvaring
Pastöriserad äppelmust kan förvaras i rumstemperatur i flera månader. För att säkerställa lång hållbarhet bör musten förvaras svalt och mörkt. En öppnad bag in box ska också förvaras kallt och håller sig då i minst en månad.
Efter en tids förvaring kan en mindre mängd ”grums” ansamlas i botten av behållaren. Det är helt normalt. Det består av fibrer från äpplets fruktkött och det finfördelas lätt genom att försiktigt skaka behållaren.

Sälja äpplen
Ibland har man en större skörd än man behöver. Istället för att slänga dina äpplen, kan du sälja dem till oss. Notera att vi inte köper tidiga sommaräpplen, eftersom de ruttnar fort. Hör av dig så meddelar vi om vi är intresserade.